Kadın Denktir Gelecek | Yönetim Kurulunda Kadın Derneği
Kadın Liderlik Platformu üçüncü zirvesini gerçekleştirdi 11 Nisan 2018​
 
Kadın Denktir Gelecek

Kadın Liderlik Platformu üçüncü zirvesini gerçekleştirdi.

 

Kadın Liderlik Platformu üçüncü zirvesinde yönetim kurullarında kadın sayısının artması, girişimciliğinTürkiye ve özel sektör kurumları için önemi, kadın güçlenmesine girişimciliğin katkısı konuları tartışıldı.

11 Nisan 2018 / İstanbul - Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER), Turkish Women’s International Network (TurkishWIN) ve UPS’in işbirliğinde hayata geçirilen ve Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin desteği ile düzenlenenKadın Liderlik Platformu (KLP), üçüncüzirvesini gerçekleştirdi. Özel sektörde kadın istihdamını ve liderliğini arttırmak üzere çalışan tüm kurumsal liderlerin, kendi aralarında fikir ve deneyim paylaşımında bulunmalarını sağlayarak bu konuda farkındalık yaratmayı hedefleyen KLP Zirvesi’nde “Ters Köşe”, “Yönetim Kurulunda Daha Çok Kadın” ve “Girişimcilik İşin Neresinde?” başlıkları masaya yatırıldı.

 

“En güzel geleceği el ele hazırlayalım”

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sanem Oktar kadın ve erkek arasındaki fırsat eşitsizliklerine dikkat çektikten sonra, teknolojinin kadınlar için yarattığı olanakların altını çizdi. Oktar şunları söyledi:

“Teknoloji belki de ilk kez kadınlarla erkekler arasındaki eşitsizlik uçurumunu kapatma ve koşulları eşitleme şansı yakaladığımız, buna en çok yaklaştığımız alan olarak önümüzde duruyor Bir diğer etkisi ise cinsiyetler arasında fırsat eşitsizliğini azalmasına katkıda bulunmak olabilir. Bilgisayarı etkin kullanabilen, dijital yetkinliğe sahip kadınların iş yaşamında girişimci veya profesyonel çalışan olarak şansları artmaktadır.”

Sanem Oktar konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dünyada ilk kez dijitalleşme, internet sayesinde kadın ve erkekler fırsatlara bu kadar yakın. Artık emek ve kas yoğun işlerden, daha fazla akıl ve düşünce yoğun işlere geçiyoruz. Artık dijitalleşme sayesinde mekân ve zamana olan bağımlılığımız ortadan kalkıyor. Tüm bunlar kadın ve erkeği start çizgisinde, bugüne kadar hiç olmadığı kadar, aynı noktaya getiriyor. Değişim başladı, sizler de bunun bir parçası olun. Kadın ve erkeklerin gerçek potansiyelini görelim. Bugün temelleri atılan gelmiş geçmiş en güzel geleceği kadın ve erkekler olarak el ele hazırlayalım.”

“İşte eşitlik için kuralları baştan yazalım.”

Toplantının açılış konuşmasını yapan TurkishWIN ve BinYaprak Kurucusu Melek Pulatkonak Türkiye’ nin kullanmadığı en büyük doğal kaynağın kadınlar ve gençler olduğunu vurgulayıp şunları söyledi:

“Bugün iş hayatında kadının adı var işi zor. BinYaprak ve Xsights eşitlik araştırmamızın sonuçlarına göre kadınların evlendikten sonra çalışmaması gerektiğini düşünen erkeklerin oranı %25 iken, kadınlar arasında bu oran %14. Her on erkekten beşi (%51) kadınların çalışmak için eşlerinden izin alması gerektiğini düşünüyor. Bu düşünceye katılan kadınların oranı ise %36. 2018 Türkiye’sinde durum budur.

Gelecek ise bambaşka gelecek. Bugün ilkokulda okuyan çocukların % 65’nin yapacağı meslekler daha icat edilmedi. Dolayısıyla dijital dönüşüm oyunun kurallarını değiştiriyor. Değişimin hızı hiç bugünkü kadar yavaş olmayacak. Kadın, erkek ve kurumlar olarak hepimize ülkemizin doğal kaynağı olan kadınların işte potansiyellerini gün ışığına çıkarmaları için görevler düşüyor. Gelin, işte eşitlik için kuralları baştan yazalım.”

 “2023 hedefleri için kadın girişimciliğinin güçlendirilmesi gerekiyor”

KLP Zirvesi’nde konuşan KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Bahar Kayserilioğlu ise kadın girişimciliğini geliştirmek için kamu ve özel sektörün birlikte çalışması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu::

“Kadınlara ait işletmelerin büyümelerinin, inovasyon üretmelerinin ve uluslararası ticaret yapabilen bir yapıya kavuşmalarının desteklenmesi için, hükümetlerin mali kaynaklara, eğitim programlarına, danışmanlık ve koçluk imkânlarıyla ilgili ağlara erişim imkânlarını iyileştirmeleri gerekmektedir. Hükümetler ve şirketler tarafından kadınlara ait şirketlerden satın almayı hedefleyen politikalar benimsenmeli ve uygulanmalıdır.”

Kayserilioğlu şöyle devam etti:

“Biz kadın girişimciliğinin kadın istihdamını doğrudan etkileyeceği, böylece kalkınmanın da beraberinde geleceğinin bilinciyle, tam 15 yıldır tüm enerjimizle çalışıyoruz. KAGİDER 15 yıl önce kurulduğunda Türkiye’de kadın girişimci oranı % 4’tü. Aradan geçen 15 yılda bu oran iki katına çıkarak % 8’e ulaştı. Bu oran da çok azdır. Kadının güçlenmesinde kadın girişimciliği çok önemli. Girişimci kadınlar başka kadınlara da iş hayatında istihdam oluşturuyorlar ve kazançlarını farklı sektörlere bölüştürerek harcıyorlar. Dolayısıyla kadınların kazanması ekonominin de güçlenmesini beraberinde getiriyor. Biz KAGİDER olarak kadın girişimciliğinin ve kadınların güçlendirilmesinin 2023 hedeflerine ulaşmada temel gerekliliklerden biri olduğunu düşünüyoruz.”

“Kadınların potansiyelinin organizasyonumuzu ve ekonomimizi çok daha üst noktalara çıkaracağını inanıyoruz”

Zirvede konuşan UPS Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan, “Operasyonlarımızı sürdürdüğümüz diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de kadın liderliğine ve kadının ekonomideki yerine önem veriyoruz. 2010 yılından beri Türkiye’de Kadın Liderlik Gelişim Programı’nı destekliyoruz. Bu program sayesinde; kadın çalışanlarımızın gelişimine destek olmak ve kariyer fırsatı sunmak amacıyla, kariyer gelişimi eğitimleri ve seminerler düzenliyoruz. Kadının iş hayatındaki ve toplumdaki rolünün güçlendirilmesini en önemli hedeflerimizden biri olarak belirledik. Kadınların potansiyelinin organizasyonumuzu ve ekonomimizi çok daha üst noktalara çıkaracağını inanıyoruz ve bu alanda büyük özveri ve farkındalık ile çalışıyoruz”, dedi. 

Bugün lider kadrolarda kadınların temsiline ilişkin büyük bir uçurum bulunduğuna işaret eden Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi,  Vodafone Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay, şunları söyledi:

“Liderlikte fark yaratan 9 özellikten 5’inde kadın üstün konumda. Kadınlar, çalıştıkları kurum ya da şirkete, daha zengin bakış açısı, empati, takım çalışması, kavramsal düşünme yetkinlikleri, stratejik bakış getiriyor.Yönetimsel becerilerinin üstünlüğü ve ekonomik katkısına rağmen, kadın lider oranının son derece düşük olduğunu görüyoruz. Şirketlerin global rekabette fark yaratabilmesi için üst yönetimde kadınların temsilini ve etkinliğini artırması önem taşıyor. Bugün dünyanın en başarılı girişimlerinin, teknolojiden bankacılığa en önemli şirketlerinin başında kadın yöneticiler var. Araştırmalara göre, üst yönetimde kadın-erkek eşitliği gözeten şirketler, üst yönetimde hiç kadın yönetici bulundurmayan şirketlere oranla özkaynak kârlılığında %41, operasyon sonuçlarında %56 daha iyi performans gösteriyor. Örneğin, Vodafone Türkiye’de kadın ve erkeklerin eşit olanaklardan faydalanabildiği bir kurum kültürü yaratmaya önem veriyoruz. Üst ve orta yönetimden ayrılan ya da rolü değişen her yöneticinin yerine kadın adayların yerleştirilmesini önceliklendiriyoruz. Kadın çalışan oranımız %24 olan sektör ortalamasının oldukça üstünde ve %42, orta ve üst düzey pozisyonlarda kadın çalışan oranımız ise %33. Bu oranı %50’ye çekmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Dijital teknolojilerin yaygınlaşması, eğitim, bilgi ve iş imkanlarına ulaşmanın kolaylaşması ile kadınlar için fırsat eşitliği sağlamak her zamankinden daha mümkün. Unutulmamalıdır ki, kadınlara yatırım yapmak geleceğe ve gelecek nesillere yatırım yapmaktır. Yönetim Kurulu’nda Kadın Derneği olarak pek çok kurumun temsilcilerinin birlikte öğrenmek ve gelişmek iiçin biraraya geldiği ve aynı misyonu sahiplendiği bir yapımız var, bu konuyu çok önemsiyor ve karar mercilerinde bulunan üst düzey kadın çalışan sayısını artırmak için elbirliği ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. ”

Moderatör görevini TurkishWINveBinYaprak Kurucusu Melek Pulatkonak, Vodafone Türkiye İnsan Kaynaklarından Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Pınar Kalay ve KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve Karuna Yönetim Danışmanlık Kurucusu ve Yönetim Danışmanı Bahar Kayserilioğlu’nun üstlendiği zirveye,Duman Danışmanlık Kurucusu ve YenidenBiz Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Oğuz Duman, EnerjiSA Enerji İK Grup Müdürü (Yetenek ve Ödül Yönetimi) Tuğba Gök, Accenture Ortağı ve Yönetim Müdürü Funda Haktanır, Koç Holding A.Ş. İnsan Kaynakları Direktörü Özgür Burak Akkol, Egon Zehnder Yönetici Ortağı Burcu Bıçakçı, Microsoft Kurumsal Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Eda Uluca, UPS Türkiye Genel Müdürü UfukAkaltan, Boyner Holding Kurumsal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Müdürü Aysun Sayın, Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Emre Ekmekçi ve Arya Kadın Yatırım Platformu Genel Sekreteri Deniz Duygu konuşmacı olarak katıldı.

 

Kadın Liderlik Platformu Hakkında:

Kadın Liderlik Platformu, Türkiye'de kadın girişimciliği ve liderliğini geliştirmek temel amacı ile çalışan Türkiye Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER, Türkiye ile bağı olan dünya vatandaşı tüm kadınların birbirlerine ilham ve güç verdikleri küresel bir paylaşım platformu olan TurkishWomen’s International Network (TurkishWIN) ve operasyonlarını sürdürdüğü ülkelerdeki kadın çalışanlarının liderliğini geliştirmek ve desteklemek için çalışmalar yürüten UPS’in işbirliği ile kuruldu. Platform, özel sektörde kadın istihdamını ve liderliğini artırmak üzere çalışan tüm kurumsal liderlerin, kendi aralarında fikir ve deneyim paylaşımında bulunmalarını sağlayarak bu konuda farkındalık yaratmayı hedefliyor. İlk etkinliğini 26 Şubat 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleştiren Kadın Liderlik Platformu yılda dört kez toplanarak özel sektördeki başarılı kadın yetenek yönetimleri örneklerinin paylaşılmasını ve bu konudaki fikir önderlerinin düzenli bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunmalarını sağlıyor. KLP paylaşımları, kaynakları ve daha fazla bilgi için www.kadinliderlikplatformu.org sitesini ziyaret ediniz.