5. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı | Yönetim Kurulunda Kadın Derneği
15 Şubat 2018
 
5. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu tarafından düzenlenen 5. Türkiye Kadın Direktörler Konferansı, 15 Şubat’ta Zorlu Holding ev sahipliğinde Zorlu PSM’de gerçekleşti.  Türkiye’de Kadın Direktörler 2017 Raporu’nun açıklanması ve yasal kota uygulamalarının sonuçlarının tartışıldığı panelin ardından “2017 Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu” ödülleri de sahiplerini buldu.

Her yıl Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Endeksi’nde en üst sırada yer alan şirkete verilen Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulu Ödülü, bu yıl Tat Gıda Sanayi’nin oldu. Ödülü Tat Gıda Genel Müdürü , YKKD Başkan Yardımcısı Arzu Aslan Kesimer aldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dünya Bankası Grubu kuruluşu IFC’nin Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Kıdemli Yöneticisi Jesper Kjaer, kadınların üst yönetimde yer almalarının IFC’nin Türkiye’de ve tüm dünyada temel konularından biri olduğuna vurgu yaptı. Kjaer, şunları söyledi:

“Türkiye’de yönetim kurullarındaki yüzde 13,9 kadın oranı dünya ortalamasına yakın olmasına rağmen, bu oranın önümüzdeki yıllarda hedeflenen seviyelere gelmesi için özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışması gerekiyor.

Son yıllarda Türkiye’de bu alanda ciddi gelişmeler oldu. Yüzde 30 Kulübü’nün koyduğu 2025 hedefleri, Sermaye Piyasası Kurulu’nun yönetim kurullarında yüzde 25 kadın olmasını hedef göstermesi bu olumlu gelişmeler arasında. Türkiye’de büyük bir uluslararası yatırımcı olarak IFC bu konuda desteğimizi sürdürüyoruz. Yatırım yaptığımız 5 şirket için atadığımız yönetim kurulu üyelerinin ikisi kadın, ayrıca yakında kadın yöneticiler için geliştirilmiş eğitim programımızı Türkiye’de de uygulamaya başlayacağız.”

Açılış konuşmasının ardından Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, Türkiye’de Yönetim Kurullarında Kadın 2017 Raporu’nu sundu.

2012’den beri artış gösteren yönetim kurullarında kadın oranında 2017 yılında düşüş yaşandığına dikkat çeken Ararat, “Toplumsal cinsiyetle ilgili önyargılarla mücadele süreklilik taşımadığı sürece kapsayıcılıkta ve çeşitlilikte şirketlerin sürdürülebilir bir performans göstermesi mümkün değil. Bir yandan çalışma hayatının toplumun kadınlara bugün biçtiği rolle daha uyumlu hale gelmesi, diğer yandan toplumun kadına biçtiği rolün değişmesi için daha etkin çaba göstermek gerek” dedi.