Brand Week Istanbul’da sınırları aşan kadınlar konuşuldu | Yönetim Kurulunda Kadın Derneği
10 Kasım 2018
 
Brand Week Istanbul’da sınırları aşan kadınlar konuşuldu

Yönetim Kurullarındaki kadın sayısını artırmak için çalışan Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD), Türkiye pazarlama ve iletişim endüstrisini dünyanın en yaratıcı isimleri, fikirleri ve işleriyle buluşturan Brand Week Istanbul’da “sınırları aşmayı” konuştu.

YKKD Yönetim Kurulu Üyesi Lale Saral Develioğlu moderatörlüğünde düzenlenen panelde Şölen CEO’su Elif Çoban, Halk sağlığı uzmanı, Elazığlı girişimci ve işkadını Prof. Dr. Yasemin Açık ve Turkcell kurucu ortağı ve MV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Vargı kariyerlerinde sınırları nasıl aştıklarını katılımcılarla paylaştı.

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD), fikirleri ve markalarıyla değişim yaratmak isteyenlere ilham vermeyi amaçlayan Brand Week Istanbul’da “Sınırlar Aşmayı” konuştu. YKKD Yönetim Kurulu Üyesi Lale Saral Develioğlu moderatörlüğünde düzenlenen panelde Şölen Çikolata CEO’su Elif Çoban, Halk sağlığı uzmanı, akademisyen, Elazığlı girişimci, işkadını Prof. Dr. Yasemin Açık ve MV Holding Kurucusu Murat Vargı kariyerlerinde sınırları nasıl aştıklarını katılımcılarla paylaştı.

Yönetim Kurulunda Kadın’ın varlığı ve etkinliği konusunda geçmişten günümüze ulusal ve uluslararası araştırma sonuçları ile ilgili bilgileri katılımcılarla paylaşarak YKKD Yönetim Kurulu Üyesi Lale Saral Develioğlu yönetim kurulunda kadının önemini şu sözlerle özetledi: “Tepeye çıkmış kadınlar diğerlerine cesaret verecek, ilham verecek! Karar mercilerinde etkin olan kadınlar kaynakları ve politikaları doğru yönlendirebilecek. Toplumsal sorunları temelden çözmek en sağlamı ama çok uzun zaman gerektiriyor. Bu sebeple Yönetim Kurulunda, karar vericilerin arasında kadının varlığını artırarak bu süreci hızlandırabiliriz.”

Anadolu’da kadınların güçlü ve kudretli olduğu pek çok dönem olduğuna işaret eden Develioğlu, “Hititlerin Anadolu’da kurduğu ilk kent kalıntısı olan Kültepe’de yapılan kazılarda 4 bin yıl önce kadınların ticari anlaşma yapıp mühür bastığı ispatlanmış. Yani kadınlar bundan 4 bin yıl önce, iş ve yönetimde kendine yer bulmuş. Kadın ve erkek eşitliğini kanıtlayan evlenme ve boşanma mukaveleleri karşılıklı anlaşma esasına göre düzenlenmiş. Evli kadınlar, kendi adlarına anlaşma yapmış ve onları mühürlemiş. Birçok borç belgesi karı-koca tarafından mühürlenmiş. Bizim bu ruhu yeniden canlandırmamız lazım” şeklinde konuştu.

 

Elif Çoban: “Benim umudum gelecek nesilde; bunun için gelecekte anne olacak kadınlara çok iş düşüyor”

Konuşmasında başarı hikâyesindeki mihenk taşlarına değinen Şölen Çikolata CEO’su Elif Çoban kadınların iş yaşamında tutunmasını, çıkışını kolaylaştıran ve önünü açacak deneyimlerini şöyle aktardı: “Birincisi muhakkak bir başarı motivasyonları olmalı.  Benim hikâyemde başarı motivasyonum ‘İş hayatında lider olmak ve kadınlara yönelik önyargıları kırabilmek olmuştu.’ İkincisi kendi konumlandırmalarını yapmaları gerekiyor. Ben kendimi hiçbir zaman kadın veya erkek olarak konumlandırmadım. Sizin iş sonuçlarınıza kadın-erkek gözlüğüyle değil; yetkinlik-sorumluluk gözlüğüyle bakılıyor, başarınız net ve objektif bir şekilde değerlendiriliyor. Bu açıdan da ben kendimi bir iş insanı olarak hissediyorum ve bir iş insanının duyması gereken sorumlulukla çalışıyorum. Çok güçlü kişilikleri olması ve birçok kişiyi harekete geçirmeleri gerekiyor. Pes etmemeleri, cesur olmaları ve her zaman fark yaratmaya odaklanmaları gerekiyor. Anne, aile olduklarında rol model olmaları ve kız çocuklarını yetiştirirken adil davranmaları “kızım da her şeyi yapabilir mantığı” ile onları desteklemeleri gerekiyor. Bu bilinci erkek çocuklarına da eşlerine de yansıtmalılar… Fakat benim umudum gelecek nesilde; bunun için gelecekte anne olacak kadınlara çok iş düşüyor.”

 

Yasemin Açık: “Hiçbir sektörün cinsiyeti yoktur”

Prof. Dr. Yasemin Açık konuşmasında çimento gibi erkek egemen bir sektörde tek kadın girişimci olduğuna dikkat çekerek “Bence hiçbir sektörün cinsiyeti yoktur. Ortada yalnızca iş vardır ve yapmak isteyen herkes yapabilir. Elbette beni şantiyede çalışırken gören işçiler, ilk başta çok şaşırdılar ama sonra onlar da anladılar ki; şantiyenin de cinsiyeti yok. Her sektör için tek kıstas, başarıdır. Kadın-erkek ayrımı olmaksızın, sadece başarı. Seza’da da biz bunu başardık. Kadınlar olarak, başarıya giden yolda emek verirken; tökezlemelerimiz, düşmelerimiz olabilir. Önemli olan düştükten sonra ayağa kalkacak cesareti bulmak ve ayağa kalkmaktır. Muhammed Ali Clay’in de söylediği gibi maçı almak için tüm raundları kazanmak gerekmez. Önemli olan sonuçtur” dedi.  

 

Murat Vargı: “Hayatımı kadınlara borçluyum”

MV Holding Kurucusu Murat Vargı ise şöyle konuştu: “Ben hayatımı kadınlara borçluyum diyebilirim. Babamı çok erken yaşta kaybettiğim için beni annem ve teyzem büyüttü.  Kadınların sevgileri, şefkatleri ve sürekli olarak kendine güveni destekleyen motivasyonuyla büyüdüm. Kariyerimde gittikçe yükselen başarı çıtasını bu desteğe borçluyum… Buradan hepinize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Anne isterse 6 aylık doğum izin hakkının 3 ayını erkeğin (babaların) kullanması için yasal zeminin oluşturulmasını desteklemenizi rica ediyorum. Böylelikle doğum süreci sonrasında kadınlar ve erkekler eşit bir şekilde sorumluluğu paylaşmış olur.

 

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Hakkında:

2012 yılında çalışmalarına başlayan Yönetim Kurulunda Kadın Oluşumu, Ocak 2017 yılı itibariyle yapılanmasını tamamlayarak dernek statüsü kazandı. Derneğin çalışmalarına baz oluşturan Yönetim Kurulunda Kadın Programı, Yönetim Kurulu Üyeliği alanında saygın akademik kurumların akredite ettiği, Türkiye'nin ilk ve tek sertifika programı olma özelliği taşıyor. Program, kadın yönetim kurulu adaylarına Türk iş dünyasının en etkin iş insanları ve kanaat önderlerinden mentorluk alma imkanı tanıyor. 18 ay süren her dönemde "mentorlar" yeni bir kadın aday ile çalışıp, onların yönetim kurulu rollerine hazırlanmasında önemli rol üstleniyorlar. Adaylar bu süre zarfında ayrıca iş ve akademik dünyadan tecrübeli isimlerden de farkı konularda eğitim alıyor. Bugüne kadar ilk iki dönemi tamamlanmış olan programa, ilk dönem 40, ikinci dönem 48 olmak üzere toplam 88 kadın lider ve bir kısmı her iki dönemde de gönüllü destek veren 65 mentor dahil oldu. Toplam 90 kadın liderden 47'si bu programda yer aldığı süre içinde bir ya da daha fazla yönetim kurulu üyeliğine atandı. YKKD şuanda 50 Kadın lider ile Üçüncü Dönemini sürdürdüğü bu özgün programı devam ettirirken, yönetim kurullarında kadın temsil oranının artırılması yönünde iletişim, işbirliği, farkındalık ve bilgi paylaşım platformu olarak çalışmalarını hayata geçirmektedir.

 

Programın hedefleri

  • Türkiye'de yönetim kurulu üyesi olmaya uygun yetkinlik ve tecrübeye sahip üst düzey kadın yönetici aday havuzu büyütmek
  • Yönetim kuruluna üye seçen/atayan karar vericiler ile yüksek potansiyelli kadın yöneticileri bir araya getirmek
  • Mentorların tavsiye ve rehberlikleri ile kadın adayların yönetim kurulu üyeliğine doğru donanımları güçlendirmek
  • Ülkemizin önde gelen şirketlerinin yönetim kurulu başkanlarının farklı özelliklerdeki kadın yöneticileri yakından tanıyabilmesini ve onları uygun pozisyonlara tavsiye etmelerini sağlamak